- 18. januar 2021
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.159
Uhhh. Små franske hapsekager.
Jeg bruger denne opskrift, som en del af min undervisning i bæredygtighed. Læs mere her: Bæredygtighed
Vi laver disse financiers med en havtornscreme og sorbet. Havtorn er nemlig et lækkert nordisk bær, som kan give et syrligt modspil til den lækre søde lille kage. Vi laver en broken gel på havtorn, men du kan også komme bær eller æblestykker i dine financiers.
Den opmærksomme læser vil måske studse over valget af en mandel, da den jo ikke vokser i Danmark. Men lidt import er vel også berettet i nutidens samfundet. Eller hvad tænker du?
Som en afslutning på arbejdet med financiers, diskuterer og snakker vi om, hvad vi kunne gøre anderledes med kagen, hvis vi skulle gøre den en anelse mere bæredygtig. Men mest af alt, er det bare en mega lækker og nem lille kage – med et nordisk sidekick i form af havtornen.
Prøv at lave din egen mandelmel!
75 gram mandler i ovn i 5 minutter ved 200 grader. Lad dem køle af og blend dem til mel i en minihakker. Kom mandelmelet i opskriften, når der står marcipan i stedet. Det er to vidt forskellige kager, som begge har en lækker smag på hver sine måde. Et bæredygtigt tiltag til denne opskrift kunne være at udskifte mandlen med hasselnødden, da hasselnødden vokser i den danske natur. Men så er det nok ikke helt en financiers. Meeen, derfor kan kagen jo godt smage godt.
Ca. 14-16 styks
120 g smør
100 g flormelis
75 g marcipan
3 æggehvider
75 g hvedemel
1 tsk vaniljesukker
Lidt smør eller flydende margarine til at smøre formene
- Start med at brune dit smør i en tykbundet gryde ved middel varme. Smelt smørret på middelvarme og lad det bruse op, indtil den bliver en smule brun i farven og dufter af nødder. Lad den køle lidt af.
- Si flormelis i en skål.
- Kom vaniljesukker og smuldr marcipan i skålen med flormelis.
- Tilsæt æggehviderne lidt ad gangen, mens der piskes med en håndmixer. Dejen skal arbejdes sammen til en ensartet konsistens.
- Tilsæt mel.
- Tilsæt det brunet smør.
- Kom dejen i en sprøjtepose og lad den hvile i fryseren i ca. 30-45 minutter (eller det som tiden tilllader i undervisningen). Normalt vil man komme dejen i køleskabet i et par timer. Den tid har vi ikke i madkundskab.
- Forvarm ovnen på 210 grader over- og undervarme.
- Smør formene med smør eller flydende margarine.
- Bag kagerne i små forme financiersforme, muffinforme, madeleine-forme, silikoneforme eller lignende.
- Bagetid = ca. 14-15 minutter, indtil dine financiers bliver gyldne.
Havtornspuré – broken gel
100 g havtorn
100 g vand
50 g sukker
2 g agar agar eller 1 spsk majsstivelse
- Kom havtorn, sukker og vand i en kasserolle og bring det i kog ved middelhøj varme.
- Når væsken koger, skrues der ned på middel varme, hvor det skal have lov at småboble i 6-7 minutter.
- Hæld bær og væske i en stavblenderkande og giv det en ordentlig omgang med en stavblender.
- Sigt væsken tilbage gennem en si i kasserollen, da vi skal have en masse små sort sten sorteret fra. De er træls at bide i og er fandens bitre i puréen.
- Kom agar agar eller majsstivelse i havtornssaften og giv det et opkog, mens du pisker, for at aktivere hydrokolloiderne.
- Kom saften tilbage i stavblenderkanden og stil på køl. Væsken vil størkne til en gelé.
- Blend havtornsgeléen med en stavblender. Det får nu en konsistens af puré. Vi kalder det også en broken gel i den molekylære verden.
Når havtornspuréen er kølet ned, kan den blandes med flormelis, puttes i dejen inden bagning eller sættes som små dutter på din financiers.
Faktisk kan denne havtornspuré bruges til mange forskellige dessert, hvor den kan give lidt syrlighed til en større dessert.
Velbekomme.